Općina Prgomet

Područje općine Prgomet pripada zagorskom dijelu Splitsko – dalmatinske županije, smještena je u zaleđu Trogira i Kaštela, a sastoji se od naselja Labin, Prgomet, Trolokve, Sitno i Bogdanovići.

Općina Prgomet ima površinu od 77.21 km odnosno 7 721 ha (Prgomet 809 ha, Labin 2 124 ha, Trolokve 1 409 ha, Bogdanovići 2 066 ha, Sitno 1 300 ha) što čini 1,71 % ukupne površine Županije.

Okružena je brdima od kojih je Ošljak na jugu, Praća na zapadu, Ljubeč na sjeveru te Opor  i Papić – brdo na istoku – jugoistoku.

Kroz mjesto Prgomet prolazi željeznička pruga SplitPerković te županijska cesta Ž6091. Sjeverno od mjesta je i čvor Prgomet autoceste A1 Zagreb – Split.

Danas na području općine Prgomet živi cca 700 stanovnika, a broj se tijekom vikenda i  ljetnih mjeseci povećava za cca 300 osoba.

Stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom i stočarstvom. Te se na području općine nalazi manji broj obiteljskih gospodarstava.Okolicu krase zelenilo, te plodna crvena zemlja na kojoj radišni mještani uzgajaju razne poljoprivredne kulture.